Onderwijs in de praktijk
Stage als brug naar
Stage lopen is een belangrijk onderdeel in het lesprogramma van Forta. Door een stage kun je arbeidsvaardigheden leren in de praktijk en bereid je je voor op een passende werkplek. Ook bij uitstroom richting een Entreeopleiding is de stage-ervaring bepalend bij de toelating. Onze stagedocenten en de stagebegeleiders op de werkplek coachen je in je werkzaamheden. De stage bestaat net als bij het leren uit een aantal fases en sluiten aan bij je leeftijd en vaardigheden.
Snuffelstage
In het eerste leerjaar is de snuffelstage een onderdeel van het lesprogramma. Tijdens deze stage maak je kennis met het werkveld. Dit begint met praktische opdrachten in de eigen leefomgeving.
Ontdekken tijdens je stage
In het tweede leerjaar loop je een aantal dagdelen stage bij maatschappelijke organisaties of bedrijven, zoals een voetbalvereniging, wereldwinkel en bedrijven van familie en kennissen. Tijdens deze stages ontdek je hoe het is om te werken en een maatschappelijke bijdrage te leveren.
Je loopt stage in de richting die je leuk vindt. Je doet ervaring op en de overgang van school naar het leren op stage zal gelijkmatiger verlopen. Je krijgt praktische ervaringen op het gebied van sociale en stagevaardigheden.
Je kiest aan het einde van dit leerjaar voor het profiel Service (economie, verzorging en horeca) of Techniek & Groen (groen, hout of metaal).
Oriënterende stage
In het derde leerjaar ga je in de gekozen richting verder met het oriënteren welke beroepen en bedrijven er allemaal zijn. Je gaat met je klasgenoten bijvoorbeeld op groepsstage, excursies en krijgt gastlessen.
Het doel is het aanleren van een goede beroepshouding en het in kaart brengen van jouw mogelijkheden en ontwikkel punten.
Daarnaast biedt onze school de mogelijkheid om een interne stage te volgen als voorbereiding op de beroepsoriënterende fase. Je kunt dan stage lopen op school. Bijvoorbeeld bij in schoolcatering of als ondersteuning bij facilitaire taken.
Beroepsvoorbereidende stage
In leerjaar 4, 5 en 6 is er de beroepsvoorbereidende stage. Tijdens deze stage ga je echt aan het werk in de sector die je hebt gekozen. Je gaat aan de slag met het vergroten van kennis en vaardigheden die nodig zijn om een baan te krijgen die bij jou past.
Je loopt 2, 3 en soms zelfs 4 dagen stage. Afhankelijk van het uitstroomprofiel kijken we naar een passend stageplek waarna je kan uitstromen naar dagbesteding, begeleid (beschut)werk, arbeid, of een vervolgopleiding (ROC).
Meer kans op een baan
Als je bent opgenomen in het doelgroepregister, val je onder de banenafspraak. Dit kan voor een werkgever een reden zijn om je in dienst te nemen. Je hebt daardoor dus een grotere kans op een baan.
Kijk hier naar de animatie met uitleg over de banenafspraak voor jongeren uit het praktijkonderwijs.
Ons stageteam
Ons stageteam begeleidt je intensief bij de verschillende stages. Het team bestaat dit schooljaar uit:
- Linda Greeve: l.greeve@hetforta.nl
- Cindy Besse: c.besse@hetforta.nl
- Josine Visser: j.visser@hetforta.nl
- Joost Groenendijk: j. groenendijk@hetforta.nl